+90 312 284 00 55
Üye Girişi Kayıt Ol   

Yanlış Sünnete DİKKAT!

12.09.2017 - 06:57 : SonDakika.com: Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, yanlış sünnet ve komplikasyonlar hakkında konuştuk:

Sünnet, penis başını (glans) örten sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Kökeni dini geleneklere ve sağlık nedenlerine dayanan eski bir uygulamadır. Sünnetin bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır.

Sünnet için en uygun yaş nedir?

Sünnet yenidoğan dönemi dahil hemen her dönemde uygulanabilir ancak her yaş dönemine uygun cerrahi önlem ve prensiplerine ve çocuk psikolojisine uygun davranılmalıdır.

Sünnet nasıl yapılır?

Sünnet işleminin ameliyat kurallarına uygun ve bebeğin/çocuğun algılama ve psikolojisine uygun lokal veya genel anestezi altında yapılması gerekir. Tabii ki cerrahinin temel prensiplerinden steril ortam ve aletler çok önemlidir. Çocuğa ve dokuya gösterilmesi gereken saygı bir zorunluluktur.

Sünnetin faydaları nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. Balanit yani glans iltihabını ve balanopostit yani glans ile sünnet derisi iltihaplanmasını önler. Gerçek fimosis , parafimosis önlenir. İleriki yaşamda bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların riski azalır. Eşlerin bazı kanserlere karşı korunması artar. Ayrıca sünnet, penisin ucunun temiz tutulmasını da kolaylaştırır.

Sünnetin riskleri var mıdır?

Prof. Dr.  Fatih Andıran; herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi sünnet ile ilgili riskler de vardır. Bununla birlikte, bu riskler oldukça düşüktür. Sünnet sonrası olası sorunlar arasında ağrı, sünnet yeri kanaması, enfeksiyon riski, glans dokusunun tahrişi, şişlik/ ödem, kabuklanma sayılabilir. Ancak, idrar kanalının zedelenmesi, penis veya penis baş kısmının glansın kesilmesi, doku kaybı yanlış sünnet veya teknikle ilgili sünnet komplikasyonlarının başında gelir. Yine çok az veya çok fazla deri bırakılması, ciddi eğrilik , yapışmalar ve köprüleşmeler de en istenmeyen komplikasyonlar arasında bulunur. Sünnet ile ilgili riskleri en aza indirmek için alanında uzman ve tecrübeli bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğu seçilmeli, mutlaka hastane ortamında sünnet yaptırılmalıdır. Bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğuna ulaşılamıyorsa en azından olabilecek komplikasyonları anlayıp gerekenleri yapabilecek bu konuda eğitim almış bir cerrah veya hekimce yapılmalıdır.

Kaynak: SonDakika.com
https://www.sondakika.com/haber/haber-yanlis-sunnete-dikkat-2-9956665/

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Adı Soyadı:

Yorumunuz:

Güvenlik Kodu:
Tüm Kategoriler