Hipospadias (Doğuştan Sünnetli )
24.11.2017 - 13:29 : AKŞAM: Halk arasında doğuştan sünnet ve doğuştan sünnet olarak adlandırılan Hipospadias, idrar deliğinin aşağıda olması durumudur. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, Hipospadias hastalığının tedavi edilebilir olduğunu belirtti.
Hipospadias Nedir?
İdrar deliği normalde penisin uç kısmında bulunur. Hipospadias hastalığında ise bu delik, daha aşağıda olur. Yeni doğan erkek bebeklerin 1/125’inde görülür. Genetik nedenler, çevresel faktörler ve hormonlara bağlı olarak oluşabilir. Hipospadias hastalığının dereceleri mevcuttur.
Hafif durumlarda idrar deliği penis ucuna yakın olabilir, daha ileri vakalarda idrar deliği penis gövdesi üzerinde herhangi bir yerde açılabilir. Hipospadias ile birlikte peniste kısalık, kasık fıtığı, idrar yolu problemleri ortaya çıkabilir. Bu çocuklar çişlerini ayakta yapamazlar, mutlaka oturarak çiş yapmak zorundadırlar. Özellikle okul çağındaki çocuklarda bu durum ruhsal problemlere yol açabilir. Hastalık ve hastalıkla ilgili yapılan operasyon kısırlığa neden olmaz. Ancak tedavi edilmeyen Hipospadias sorunu iktidarsızlığa yol açabilir.
Hipospadias Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hipospadias hastalığının tedavisi ameliyattır. Doğumdan sonra 6. ay ile 1.5 yaş arası ameliyat için en doğru zamandır. Bununla birlikte daha büyük çocuklarda da Hipospadias ameliyatı yapılabilir. Duruma göre iki ya da daha üzeri sayıda operasyon yapılabilir.
Bu hastalık hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta ise, Hipospadias sorunu olan çocukların kesinlikle sünnet ettirilmeleri gerektiğidir. Çünkü sünnet derisi, idrar kanalı yapılmasında ve penis önünün kapatılmasında kullanılır.
Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi çocuğun genel durumuna göre belirlenir. Çoğu vakada çocuk aynı gün taburcu olabilir, ancak bir ya da iki gün hastanede yatmanın gerekli olduğu durumlarda oluşabilir. Genellikle ameliyattan sonra 3. ile 5. gün arasında pansuman açılır. 7. günde de soda alınır. Ameliyat sonrası bebeklik çağında dikişlerin açılması, kanama ve enfeksiyon, çocukluk çağında ise stenoz, fistül ve peniste aşağı doğru evrilme gibi komplikasyonlar oluşabilir.
Hipospadias ameliyatının birçok tıp dalı tarafından yapılabildiği iddia edilir. Doğrusu ise çocuk cerrahı ve üroloğu tarafından ameliyatın yapılmasıdır. Ameliyat sonrasında komplikasyon riskinin azalması ve çocuğun bu süreci daha rahat atlatması için seçilecek doktorun mutlaka alanında uzman olması önemlidir.
Kaynak: aksam.com.tr
http://www.aksam.com.tr/saglik/hipospadias-peygamber-sunneti/haber-672182
Henüz yorum eklenmemiş.